Wat kun je doen om de stijgende energieprijzen te compenseren?

De energieprijzen worden in 2019 steeds duurder. Dit heeft grotendeels te maken met stijgende energiebelastingen en het verlagen van de teruggave energiebelasting. Wat kun je doen om dit te compenseren? je leest het hier.

Stijgende kosten gas en stroom.

De prijzen voor gas en stroom zijn in het afgelopen half jaar flink gestegen. Energie analisten zeggen dat deze stijging in 2019 nog wel even door kan zetten. Daarnaast heeft Den Haag nog eens besloten om de energiebelasting flink te gaan verhogen. Zo betaalde je in 2018 ruim 4 cent minder energiebelasting per kubieke meter gas dan in 2019. Daarnaast is de “vermindering energiebelasting” ( een teruggave op ieder pand dat een woon of verblijf functie heeft) ook nog eens een stuk minder geworden. Al met al wordt de energienota van een gemiddeld huishouden tussen de 25 en 35 euro duurder per maand.

Hoe kun je je kosten verlagen?

  1. Zorg ervoor dat je een vast contract hebt en niet in een variabel tarief zit, zo voorkom je dat de energieprijzen meestijgen. Helaas kunnen belastingen tussentijds wel doorberekend worden. Hier heeft een energieleverancier namelijk geen invloed op.
  2. Wees zuinig met warmte. Zorg er bijvoorbeeld voor dat deuren of ramen niet onnodig open blijven staan. Daarnaast kun je simpele maatregelen nemen om gas te besparen zoals het aanbrengen van tocht strips, radiatorfolie of raamfolie.
  3. Verminder je stroomverbruik. Dit kun je makkelijk doen alle lampen in huis te vervangen door LED lampen, dit kan tot wel 70% op de kosten van verlichting besparen. Daarbij komt ook nog eens dat ze een langere levensduur hebben.
  4.  Pas je gedrag aan. Denk hierbij aan minder lang douchen, verwarming een standje lager, wasmachine en vaatwasser gebruiken wanneer dit ook echt nodig is en telefoons/tablets niet langer aan de lader leggen dan nodig is.
  5.  Neem zonnepanelen of laat de woning isoleren. Dit brengt wel een investering met zich mee maar hier zijn heel veel mogelijkheden voor. Mocht je hier meer informatie over willen neem dan gerust contact met ons op.