Wanneer u overweegt om Zonnepanelen te plaatsen ontdekt u al snel dat er veel mogelijkheden zijn. Naast verschillende aanbieders, de verschillende soorten panelen en omvormers zijn er sinds enkele jaren ook aanbieders op de markt waar u zonnepanelen kunt huren.

Investering:

Het belangrijkste verschil tussen huren en kopen is dat uw investering die u normaal in een keer betaalt nu per maand kunt betalen. Dit houdt uiteraard ook in dat uw besparing per maand flink minder wordt. In een omgeving met veel schaduw of bij een ongunstige dakligging kan het zelfs zijn dat u meer betaalt aan huur dan dat u opwekt. In dit geval is huren dus absoluut niet interessant.

Kwaliteit en onderhoud:

Het bedrijf dat de zonnepanelen verhuurt kiest hoogstwaarschijnlijk voor een a-merk paneel en omvormer. Zij staan immers garant voor een goed werkend zonnesysteem. Wanneer u zelf de panelen aanschaft hebt u echter ook uw fabrieksgaranties en de garanties die de installateur geeft.

Eigendom:

De panelen zijn bij huur vaak pas na 10 jaar over te kopen. U betaalt dan naast alle huur ook nog een koopsom om de panelen uw  eigendom te maken. Daarnaast wacht u binnen een aantal jaar een investering omdat uw omvormer na gemiddeld zo’n 12 jaar aan vervanging toe is.

Nog een optie?!

Naast huren en kopen is er nog een derde optie. De overheid heeft namelijk een duurzaamheidslening beschikbaar gesteld voor het verduurzamen van uw woning. Hiermee kunt u tegen een zeer lage rente (vaak tussen de 1% en 2%) een lening afsluiten. Deze lening betaalt u in 10 jaar terug. Op deze manier geniet u van de voordelen van huren maar niet de nadelen, en kunt u rekenen op een netto besparing per maand.

Conclusie:

Beide constructies hebben hun voor en nadelen, het is dus van belang om voor ogen te hebben wat u belangrijk vindt. Heeft u het geld voor  de investering liggen en is de terugverdientijd de belangrijkste factor? Dan is kopen de beste optie. Wilt u het koopmoment even uitstellen, maar wel zonnepanelen op uw dak? Dan is een duurzaamheidslening of huren wellicht iets voor u.

Wilt u een volledige berekening van uw besparing?

Laten we dan snel een afspraak plannen om jouw op basis van jouw situatie een realistische berekening te maken. Uiteraard geheel vrijblijvend.